سرسیلندر پراید یکی از قطعات مهم موتور پراید می باشد که انواع مختلف آن توسط سایت سرسیلندر‌دات‌کام به فروش می رسد.

قیمت سرسیلندر پراید برای مدل های مختلف متفاوت است به این علت که سایپا انواع مختلفی از خودرو پراید را به بازار ارایه کرده است که در بخش قطعات موتوری، اندکی متفاوت هستند. برای اینکه بدانید چه سرسیلندر پرایدی برای خودروی شما مناسب است با ما همراه باشید:

پراید خودرویی است که توسط شرکت کیا موتورز در کره جنوبی تولید شد. تولید این خودرو در ایران از سال ۱۳۷۲ توسط شرکت سایپا در دو مدل سدان و هاچ‌بک تحت عنوان «صبا» و «نسیم» آغاز شد.

پراید در ایران برای بیش از ۲۰ سال آن هم در مدل‌های مختلف تولید شده‌است. مدل‌های مختلف پراید در ایران شامل دو مدل سدان ۱۳۱ و ۱۳۲، یک مدل هاچ‌بک ۱۱۱، یک مدل لیفت‌بک با نام ۱۴۱، و یک مدل وانت با نام ۱۵۱ می‌شوند. علاوه بر این مدل ۱۳۱ پیش از تغییر طراحی داخلی و بروزرسانی‌های جزئی در نمای بیرونی، با نام سایپا صبا شناخته می‌شد و مدل هاچ‌بک آن که سپس با مدل ۱۱۱ جایگزین شد نیز سایپا نسیم نام داشت.

در زمستان سال ۱۳۸۹ شرکت سایپا محصولات خود را بر پایه پلتفرم پراید متوقف نمود و تولید بر اساس پلتفرم X100 را آغاز کرد و محصولات خود را با نام‌های جدید: سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۳۲ و سایپا ۱۴۱ و سایپا ۱۵۱ تولید می‌کرد.

بنابر اعلام شرکت سایپا تولید مدل‌های ۱۳۲، ۱۱۱ و ۱۳۱ به‌ترتیب در دی ۱۳۹۸، اردیبهشت ۱۳۹۹ و تیر ۱۳۹۹ متوقف شد و خودروهای تیبا، ساینا و کوییک جایگزین مدل‌های پراید شد. برای مطالعه سرسیلندرهای تیبا کوییک و ساینا کلیک نمایید.

البته که تمامی موتورهای سایپا از یک مدل موتور استفاده می کنند اما جالب است بدانید که شرکت مزدا خالق موتورهای پراید می‌باشد. این شرکت یکی از قوی‌ترین شرکت‌های دنیا در زمینه طراحی موتور است. موتورهای سری B مزدا هم در چندین مدل و از حجم ۱٫۱ لیتری تا ۱٫۸ لیتری و از بازه قدرتی ۵۰ تا ۲۱۰ اسب بخاری را شامل می‌شود؛ البته مزدا ۱۲۱ مشابه پراید تنها از دو نمونه ۱٫۱ لیتری با نام B1 و ۱٫۳ لیتری با نام B3 استفاده کرده‌است. پرایدهای تولیدی در ایران از موتور B3 استفاده می‌کنند؛ ولی بیشتر موتورهای نسل B که در مدل‌های دیگر مزدا استفاده شده قابلیت نصب روی پراید ایرانی را هم دارد. قطر سیلندر این موتور ۷۱ میلی‌متر و کورس پیستون آن ۸۳٫۶ میلی‌متر است. این پیشرانه از نوع چهارسیلندر خطی با ۸ سوپاپ است و سیستم سوپاپ آن از نوع SOHC یا میل‌سوپاپ بالا است. موتور B3 در ابتدا کاربراتوری بود اما با اجباری شدن قوانین آلایندگی یورو ۲ در ایران، از سال ۱۳۸۳ سایپا سیستم سوخت‌رسانی موتور پراید را از کاربراتور به انژکتور تغییر داد. شرکت‌های مختلفی مانند زیمنس و ساژم در انژکتوری شدن پراید نقش داشتنند.

بنابراین اگر پراید شما قبل از سال 1383 میباشد باید سرسیلندر پراید کاربراتور را انتخاب نمایید . بعضی از مدل های اوایل سال 83 هم کاربراتور است .

از سال 1383 به مدت 6 ماه موتورهای کاربرات به نیمه انژکتور تغییر پیدا کردند، به موتورهای نیمه انژکتور، سرسیلندر پراید انژکتور و میل سوپاپ ساژم می‌خورد و اگر قصد خرید سرسیلندر کامل برای نیمه انژکتور را دارید باید مجموعه کامل پراید انژکتوری ساژم را تهیه کنید. سرسیلندرهای نیمه انژکتور فقط 6 ماه تولید داشت، دهانه‌ی منیفولدش یک سوراخ بیشتر به نسبت دیگر سرسیلندرها داشت. این سوراخ EGR نام داشت که مازاد بنزین کاربرات را به منیفولد هوا منتقل می کرد. با توجه به عدم کارایی این روش، سیستم سرسیلندر پراید پس از 6 ماه دوباره تغییر کرد و از سرسیلندر پراید انژکتور ساژم به جای آن استفاده شد. همچنین خودروهای نیمه انژکتور، به هنگام تعمیر و تعویض سرسیلندر باید از سرسیلندر لخت پراید کاربرات یا سرسیلندر کامل پراید کاربراتوری استفاده کنند و لازم است بدانید چیزی به نام سرسیلندر نیمه انژکتور در بازار وجود ندارد. (با توجه به اینکه پراید نیمه انژکتور دلکو دارد، میل سوپاپ پراید انژکتور به آن نمی خوردو باید سرسیلندر کاربرات باشد)

موتور پراید از اسفند 1383 به بعد به انژکتور کامل تبدیل شدند. بنابراین اگر خودروی شما برای سالهای بعد از 1383 (تا 1390) می باشد باید سرسیلندر لخت انژکتور را خریداری نمایید.

پرایدهای سالهای 83 و 84 را انژکتوری ساژم مینامند اما از سال 84 که شرکت ساژم فعالیت خود را متوقف کرد، این شرکت زیمنس است که در انژکتوری شدن موتورهای سایپا ایفای نقش میکند، بنابراین پرایدهای سال 85 به بعد را انژکتوری زیمنس می‌نامند. لازم به ذکر است که سرسیلندرهای لخت هر دو مدل پراید انژکتوری ساژم و زیمنس یکی می باشد و برای تهیه سرسیلندر لخت لازم نیست که ساژم و یا زیمنس بودن موتور پراید خود را بدانید اما برای تهیه سرسیلندر کامل پراید به جهت تفاوت در میل سوپاپ و سوپاپ دود باید از نوع انژکتوری (ساژم یا زیمنس بودن) پراید خود مطلع باشید. (به‌طور کل تفاوت سرسیلندرهای کامل پراید ساژم و زیمنس تنها در میل سوپاپ آن است و نه در خود سرسیلندر)

در سال ۱۳۹۰ سایپا نسخه‌ای ارتقایافته از موتور B3 مزدا را با نام hp+ برای پراید عرضه کرد. در این موتور با انجام تغییرات مختصر فنی، همچون بازنگری در طراحی منیفولد ورودی، سیستم سوخت‌رسانی و سرسیلندر، قدرت خروجی موتور در حدود ۴ اسب بخار افزایش داده شده‌است و از ۶۳ اسب بخار به ۶۷ اسب بخار در ۵٬۵۰۰ دور در دقیقه رسیده‌است. بنابراین اگر خودروی شما برای سال 1390 است باید سرسیلندر پراید HP*100 را تهیه نمایید. عرضه پراید با موتور hp پلاس فقط در همین سال انجام و پس از آن متوقف گردید. این مدل سرسیلندر به دلیل محدود بودن عرضه در همان یک سال خاص، در بازار کمیاب می‌باشد اما سایت سرسیلندر دات کام همواره سعی می‌کند که این مدل سرسیلندر را هم موجود داشته باشد.

انواع سرسیلندرهای پراید +HP موجود:

در سال 1391 و با اجباری شدن استاندارد آلایندگی یورو ۴، سایپا دوباره دستی به روی موتور پراید کشید و ارتقاهای دیگری مثل افزایش نسبت تراکم در این موتور صورت گرفت و خروجی آن به ۷۱ اسب بخار قدرت در ۵٬۵۰۰ دور در دقیقه و گشتاور ۱۰۸ نیوتن متر در ۲٬۸۰۰ دور در دقیقه رسید. این موتور با کد M13 GS شناخته می‌شود. بنابراین اگر خودروی شما برای سال 91 به بعد است باید سرسیلندر پراید یورو4 را تهیه نمایید.

انواع سرسیلندرهای لخت پراید
سرسیلندر پراید انژکتور
سرسیلندر پراید انژکتوری تیون آپ TUP
سرسیلندر پراید کاربراتور
سرسیلندر پراید کاربراتور تیون آپ TUNEUP

تفاوت سرسیلندر لخت پراید با سرسیلندر کامل پراید :

سرسیلندر لخت پراید با نام‌های سرسیلندر خالی پراید، پوسته سرسیلندر پراید، پوکه سرسیلندر پراید، سرسیلندر نیم مجموعه پراید نیز شناخته می شود.
سرسیلندر کامل پراید نیز با نام‌های مجموعه سرسیلندر پراید، مجموعه کامل سرسیلندر پراید، سرسیلندر پر پراید، سرسیلندر تکمیل شده پراید شناخته می شود.

سرسیلندر لخت بعد از پیوستن اقلام زیر به آن تبدیل به سرسیلندر کامل می‌شود:
سوپاپ ، لاستیک ساق سوپاپ ، فنر سوپاپ ، خار و ریتینر سوپاپ ، کانال روغن میل سوپاپ ، میل سوپاپ ، اسبک و انگشتی ، واشر استیل فنر سوپاپ ، یاتاقان‌های میل سوپاپ.

دقت داشته باشید سرسیلندر با سیلندر (بلوکه سیلندر) اشتباه گرفته نشود. سیلندر بخشی از موتور است که در زیر سرسیلندر قرار می‌گیرد و از نظر وزن و اندازه از سرسیلندر بزرگتر و میزان خرابی آن کمتر است.